6.02.2014 г.

Сладкиш с бонбони Лакта

...или поне, така е записан в Старата тетрадка. Навремето имаше едни меки, карамелови бонбони "Лакта", които се разтапяха за глазурата на този сладкиш. Сега ги няма, но има други варианти за приготвяне на този любим, стар сладкиш.


За тестото 
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода
1 ч.л. оцет
3 с.л. олио
1 и 1/2 ч.ч. брашно. 

Всичко се смесва и се пече. 
Като изстине напълно се залива със смес от масло и карамел...тук вече идва импровизацията - може да са разтопени, карамелени бонбони, може да е Дулсе де лече, затоплено и смесено с малко прясно мляко и масло, или пък с малко течна сметана...идеята е да се получи карамелен сос, в който да има масло, за да може да стегне после.




2 коментара:

  1. аууу този го имам и в моята тетрадка, от една Плевенска приятелка и го обожавам.
    Маги, скоро гледах бонбони Лакта и се сетих за него; сигурно нямат да имат много общо със старите лакта, но ще взема да пробвам. Ако не - с твоя карамелен сос ще е.
    Много хубав сладкиш си направила!
    Честито за блога :) Ще те държа под око, имаш чудесни идеи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи..благодаря много!!!
      Първия коментар да е от теб е голяма чест, наистина! И, благодаря за оценката! :)
      Лакта, като онази от време оно, не съм срещала, твърдите карамелки, може и да станат, но не съм сигурна...затова - с Дулсе де лече, затоплено с малко масло. Верно, глазурата става по-рядка, но вкуса не страда, според мен. :) Обичам такива неща - с малко съставки и лесно приготвяне...

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.