11.02.2014 г.

Хумус

С Хумуса се запознах преди много години в Израел и от тогава съм му верен фен. Години наред беше само спомен, докато не се престраших да го приготвя сама, благодарение на консервирания нахут, който вече отдавна се намира по магазините.
Лесно, бързо, вкусно...



1 консерва (може и повече, разбира се) нахут се отцежда от течността, като част от нея се запазва. Нахута се изсипва в чашата на пасатора, посолява се, слага се малко сух чесън, сока от половин лимон, 3-4 с.л. зехтин и малко (ама наистина малко) от течността от консервата. Пасира се, като ако е нужно се добавя още течност, зехтин или лимонов сок. Опитва се :) и ако трябва се доподправя със сол, лимонов сок, още малко зехтин...
Като стане хубав, гладък крем, се изсипва в дълбока чиния, набраздява се леко, поръсва се с червен пипер, колкото за цвят и се полива със струйка зехтин.
Хапваме го в най-различни, домашни дюнери, върви и с пилешко и със свинско и само с арабски питки.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.