14.02.2014 г.

Наложена баница

Така е записана в Старата тетрадка :). 
Правя я с или без зелени добавки - лапад, задушен с пресен лук, или спанак (задушен с праз или пресен лук, или само спанак)...вариантите са много. Правила съм я по същия начин и само с праз и то суров, нарязан на ситно, без да е предварително задушен...всякак става.


1 пакет кори (Фамилия, Белла...без значение, но да не са от най-тънките)
125 гр. масло
5 яйца
сирене
зелено, праз...
1 ч.ч. гореща вода

Намазвам правоъгълна тава с масло и слагам две кори, както са си сухи, една в/у друга. Върху тях наръсвам, натрошено сирене, следват други две кори - отгоре зелена плънка (ако има) или наситнен праз - две кори - сирене - две кори - плънка и така, докато свършат корите, като се завършва с кори накрая. Наредената баница се реже на квадрати и се залива последователно - първо, разтопеното масло (налива се по разрезите), веднага след него - 1 ч.ч. гореща вода и накрая, 5-те яйца, разбити с щипка сол.
Баницата се оставя така 20-тина минути и се пече до готовност в умерена фурна.


Със спанак...


...а тази е с пресен лук и малко кашкавал, освен сиренето.


И класиката - със сирене, но и по малко, настърган кашкавал, на 2-3 места, м/у корите, както и отгоре, настърган след заливането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.