12.02.2014 г.

Задушено...

Една от най-любимите рецепти от Старата тетрадка. Задушено месо със зеленчуци. Месото може да е всякакво...може дори да е смесено (телешко и свинско, примерно)
В случая, това е задушено телешко.



Пак не става въпрос за точна рецепта, а по-скоро идея как се прави това супер-лесно и супер-вкусно ястие. Копирам дословно от Старата тетрадка:

Крехко месо се нарязва на еднакви парчета, но не много малки, изсипва се в тенджера под налягане и се добавят 4-5 картофа, нарязани на едро + няколко моркова, също на едро + 3-4 цели скилидки чесън + 2-3 глави лук, на половинки + (по желание - брюкселско зеле, карфиол, праз, броколи, пащърнак, корени магданоз...). Всичко се залива с гореща вода с подправки или бульон + черен пипер (може и на зърна) + 1/2 ч. чаша бяло вино и се задушава на тих огън в тенджерата, около 1 час.
Преди сервиране се наръсва магданоз.
Мдаа...просто и лесно - всичко в тенджерата под налягане - не завира само месото предварително, не се отпенва - всичко се слага наведнъж, само трябва да се внимава, зеленчуците да са нарязани на едро, за да не се смият изцяло. Ако е останала течност в тенджерата, добавям 1 с.л. масло, докато е още горещо, но може и без него - месото си пуска достатъчно мазнинка.


И пак Задушено, този път - джоланчета.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.