Най-любимата, най-харесваната, единствената, която правя :)
За една тава:
2 пълни, ч.чаши орехови ядки
2 ч.чаши захар
2 ч.чаши вода
2 капсули ванилия, на д-р Йоткер
2 ч.л. канела
1 пакет кори Белла (500гр.)
1 пак. (200гр.) масло
Първо се прави сиропа, като се слагат 2-те чаши захар, с 2-те чаши вода да заврат. Като кипне сиропа се слага капсулите ванилия и се оставя да изстине.
Пакета кори се отваря и се разделя на два пласта, от по 6 или 7 кори, в зависимост колко броя кори има вътре (понякога са 12бр., или 13, 14 - разделя се на две). Едната половина листове, се завиват, за да не изсъхнат. Другата половина се разстила, така както са си корите една в/у друга. 1 чаена чаша орехи се смила в блендер (чопър), добавя им се 1 ч.л. канела (може и малко повече) и тази смес се изсипва върху широката част на правоъгълника от кори. Навива се на руло, възможно най-стегнато. Отстрани, обикновено падат част от орехите, но това не е проблем.
Като се навие рулото, с остър нож се режат напречно парчета, широки около 1 сантиметър, които се обръщат в тава, така че ореховата плънка да е в средата на "охлювче"-то. Охлювчетата се нареждат плътно в тавата, посипаните отстрани орехи се обират и се попълва където е нужно, така че да се получат еднакви по вид парченца. По същия начин се прави втората половина кори.
Когато цялата тава е наредена с баклавичките, маслото се разтапя и охлювчетата се заливат с него. Пекат се на умерена фурна, докато се зачервят хубаво, след което, още врящи се заливат със студения сироп.
Изглежда страхотно, Ели! Записвам за следващия път, когато реша да правя баклава!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много! :)
ИзтриванеЩе се радвам, ако ви хареса....не е трудна (е, може би само навиването е малко пипкаво - суха смес в сухи кори ;) ), а е с наситен вкус на орехи. :)