6.02.2014 г.

Десерт с печено, цедено мляко

Един чудесен, лек, лесен за приготвяне, освежаващ десерт, който в този случай е комбинация от две рецепти...


За сладкиша:
500 гр. цедено, кисело мляко
140 гр. захар
50 гр. брашно
4 белтъка
кората на 1 лимон


В купа слагам млякото, захарта, брашното и лимоновата кора и разбърквам всичко на ръка докато се смесят добре продуктите. Белтъците разбивам с миксер твърд сняг и ги прибавям към млечната смес с внимателно размесване (отдолу-нагоре с бъркалката), за да не спаднат. Изсипвам сместа в намаслена форма за торта, заглаждам и пека на умерена фурна, докато покафенее равномерно.

Оставям да изстине напълно и отгоре може да се гарнира по избор - със сладко, с шоколад, с карамел..., а в случая - 
Lemon curd, но с лайм, освен лимон:

150 гр. масло, нарязано на кубчета се смесва в тенджерка с кората на един или два лимона и се поставя на водна баня в по-голяма тенджера с гореща вода. В купа се разбиват: 1 яйце и 2 жълтъка, сока от 2 лимона (в случая - 1 лимон и 1 лайм) и 200гр. захар. Тази яйчна смес, постепенно, с постоянно разбъркване се добавя към загрятата маслена смес, докато се получи еднородна маса. Щом водата в голямата тенджера заври, се намалява силата на котлона - целта е да къкри тихо, за да се сгъсти равномерно крема, който се бърка непрекъснато. След 15-20 мин., сместа се сгъстява, маха се от водната баня, оставя се да се охлади леко и може да се сипе в бурканчета, или да се използва веднага.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.