27.02.2014 г.

Пухкава баница

Една рецепта, която търся години наред. Спомен от детството, на който съм "загубила дирите" (пропорции и съставки), но благодарение на тази рецепта, с някои изменения, получих търсения ефект - пухкава отвътре и хрупкава отвън баница! Разкошна! :)





Прави се смес от 3 големи яйца, 1/2 чаена чаша, разтопено масло, щипка сол, 1 ч.ч. гъсто кисело мляко (специално тази от снимката е правена с цедено мляко, би могло да се направи и със заквасена сметана). Всичко това се разбива хубаво и се добавя брашно с 1 пак. бакпулвер, като количеството е толкова, че да се получи сравнително гъсто, кейково тесто.
Корите са 500гр. Фамилия или други, но не от най-тънките.
Около 300-400 гр. сирене, но може да се увеличи количеството...на нас, с толкова сирене ни допада :).

Процедирам така - намазвам една кора с лъжица-две от кейковата смес, като гледам да я разнеса с опакото на лъжицата, навсякъде по кората. Отгоре покривам с друга кора, отново намазвам по същия начин. Правя и трета кора така, покривам с четвърта и върху нея натрошавам сирене. Навивам четирите кори на руло и прехвърлям в намазана с масло тава.
Обикновено от 1 пакет кори, излизат 4 такива рула. Върху тях слагам няколко парченца масло тук-таме и пека на умерена фурна.


Добавям и вариант за вита баница - плънката е същата, но корите се навиват по 2 - на първата кора се слага кексова плънка, на втората сирене, навиват се заедно на руло и се подреждат в кръгла тава.


...и по същия начин, но освен сирене в тази има и задушен праз.



8 коментара:

  1. Това е и моята баница, Ели - с брашно и бакпулвер :)
    Наистина много пухкава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи :)...супер е наистина!
      Аз и по твоята рецепта с бакпулвер съм правила, също чудесна, но точно тази стана една идея по-суха, което още повече ни допадна. Затова си позволих да пусна отделна рецепта :)

      Изтриване
    2. ама разбира се :) ПЪк аз ще пробвам твоята, защото ми харесва ей така с хрупкави крайчета :)

      Изтриване
    3. Да ви е сладко, Пепи! :) Ще се радвам много, ако ви хареса! :)

      Изтриване
  2. Прекрасно изглежда, Ели!
    И аз обичам с хрупкави крайчета, но в същото време да е по-мазна :)
    Ще я опитам на всяка цена!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря много, Дани! :)
    Като пиша, че е по-суха, имам предвид буквално...нещо средно между солен кейк и баница. Иначе количеството масло може да се поувеличи и със сигурност ще стане още по-вкусно. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Как ми намига и ме вика това парченце от първата снимка... Идвам, чакай ме!
    Прекрасна баница!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.