12.02.2014 г.

Задушен език

С гъби, или без...всякак е вкусен.







Телешки или свински език (и с двата вида става вкусно), се сварява в тенджерата под налягане, с едно-две кубчета Телешки бульон (или "Телешки ребърца" на Maggi), черен пипер на зърна и, евентуално - дръжки от магданоз.
Ако е необходимо, се обелва твърдата ципа и езика се реже на парченца. В голям съд се загрява масло, в което се запържват парчетата език и, ако има, гъбите. Подправя се със сух чесън, сол, черен пипер, евентуално - сминдух. Когато се запържи езика достатъчно, се прибавя 1 с.л. нишесте, размито в 1/2 ч.ч. студена вода, както и няколко черпака от бульона, в който е варен езика. Задушава се, докато се получи желаната гъстота и накрая се наръсва обилно с наситнен магданоз.
Върви чудесно с пресен, домашен хляб, но може да се сервира и с ориз, или картофено пюре.




2 коментара:

  1. Страхотно предложение! Досега съм правила само в масло с чесънче, ще пробвам и така!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, радвам се, че Ви допада :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.