20.02.2014 г.

Раирани тиквички с кайма

...на фурна.
Една идея за лек обяд или за топло предястие за гости.





600-700гр. кайма (в случая, смес) се омесват с 1 глава лук + 2-3 стръка пресен чесън (2 скилидки стар), смлени в блендера, сол, черен пипер, 1 яйце, 1 филия намокрен и отцеден хляб и 1 връзка магданоз (може и копър). Каймата се омесва и се оставя да си почине малко.
4-5 тиквички се измиват добре, ако са по-големи се обелват, ако са млади не е нужно. Нарязват се на дебели шайби, слагат се в купа и се напръскват леко със соев сос и малко олио. 
На шишчета се редят последователно тиквички и кайма. Наредения шиш се увива в леко намаслено с олио, алуминиево фолио и се увива като бонбон. Увитите шишове се нареждат в тава и се пекат на 200 градуса, около 40 минути. Накрая, всяко фолио се открива леко, шишовете се връщат за още 10-15 мин. да се запекат отгоре, а преди сервиране може да им се добави и настърган кашкавал ( Едам, Скаморца, Гауда и др.) и да се дозапече, колкото да се разтопи.


2 коментара:

  1. Оригинална идея и вкусно ястие!
    Хубав ден, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, tillia! :) Радвам се, че Ви харесва.
      Приятен ден и от мен! :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.