Питки Ачма
Много предпочитана рецепта, защото резултата винаги е отличен.
1 водна чаша топло прясно мляко,
1 водна чаша топла вода,
1 пакетче прясна мая (42гр.) или 2 пакетчета суха мая (7гр.) на д-р Йоткер,
2 с.л. сол,
1 с.л. захар,
Брашно колкото поеме - около 1кг,
малко олио за разстилане на питчиците,
1 жълтък за намазване отгоре,
семки за поръсване;
Плънката може да бъде всякаква, но най-често слагам паста от зелени маслини, или само сол Самардала.
Първо в съда за месене на миксера* се слагат млякото и водата, след това се прибавят маята (разтворена, ако е прясна), олиото и солта. Миксера се включва и се добавя малко по малко пресятото брашно, докато се получи съвсем леко лепкаво тесто.
Замесеното тесто се оставя да втаса. От готовото тесто се взима парче, малко по-голямо от орех. С намазнени ръце парчето тесто се разстила върху плота, на малка "кора", поставя се избраната плънка и се завива на руло, после се увива като охлювче, или във вид на геврече. Оформените питчици (гевречета) се намазват с жълтък, разбит с малко олио и се поръсват със семки по избор, а може и без нищо. Пекат се на 180 С за около 15-20 минути, но градусите и минутите зависят от фурната ви.
*всички тестени изделия, меся с миксер на стойка със спираловидни бъркалки за тесто.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.