5.02.2014 г.

Питки Ачма


Много предпочитана рецепта, защото резултата винаги е отличен. 



 1 водна чаша 200 мл. олио, 
1 водна чаша топло прясно мляко,
1 водна чаша топла вода, 
1 пакетче прясна мая (42гр.) или 2 пакетчета суха мая (7гр.) на д-р Йоткер, 
2 с.л. сол, 
1 с.л. захар, 
Брашно колкото поеме - около 1кг, 
малко олио за разстилане на питчиците, 
1 жълтък за намазване отгоре, 
семки за поръсване

Плънката може да бъде всякаква, но най-често слагам паста от зелени маслини, или само сол Самардала.

Първо в съда за месене на миксера* се слагат млякото и водата, след това се прибавят маята (разтворена, ако е прясна), олиото и солта. Миксера се включва и се добавя малко по малко пресятото брашно, докато се получи съвсем леко лепкаво тесто. 


Замесеното тесто се оставя да втаса. От готовото тесто се взима парче, малко по-голямо от орех. С намазнени ръце парчето тесто се разстила върху плота, на малка "кора", поставя се избраната плънка и се завива на руло, после се увива като охлювче, или във вид на геврече. Оформените питчици (гевречета) се намазват с жълтък, разбит с малко олио и се поръсват със семки по избор, а може и без нищо. Пекат се на 180 С за около 15-20 минути, но градусите и минутите зависят от фурната ви.




*всички тестени изделия, меся с миксер на стойка със спираловидни бъркалки за тесто.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.