16.02.2014 г.

Октопод

Сегааа...спор няма, че това мекотело е най-добре да се хапва в Гърция, но ако нямате път натам, не е никак трудно да се готви и в домашна обстановка. :)




От опит съм установила, че най-добрата големина на октопода, който се готви, трябва да е докъм 2кг. Ако е по-голям, става твърд, сух...Поне така ми се е получавало на мен с един 4-килограмов екземпляр, но колкото пъти съм приготвяла 1.8 - 2 килограмов, не е имало провал.

И така...
Един октопод, се размразява напълно и се сварява за 30-40 мин., в тенджерата под налягане с щипка морска сол и няколко зърна черен пипер. Не правя трикове от типа - вряща вода - ледена вода, защото октоподите, които купувам са замразени (от Метро, най-често) и идеята с отпускането на мускулатурата му е вече реализирана при замразяването.
И така, в един момент имаме сварен октопод, който се е свил доста от първоначалния размер, но това е нормално.
Режа пипалата, почиствам главата, режа я на две и запържвам всичко това, на умерен огън с много малко малко зехтин, така че по-скоро да се пекат, отколкото пържат.
Докато се пържат/пекат пипалата, приготвям дресинга - в чашата на пасатора, сипвам сока от един лимон, 4-5 с.л. зехтин (ако има Екстра върджин, хубаво, ако не - става с всякакъв зехтин) и 1 с.л. сух риган и щипка сол. Пускам пасатора, докато се получи емулсия от зехтина и лимона.
Запържените пипала, заливам с дресинга, докато са още горещи...и това е




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.