6.02.2014 г.

Ориз, ориз, ориз...

Мда...ориз. Уж простичка храна, а се оказва, че е препъни-камък за редица домакини....Освен това се оказа, че има 100 вида ориз (може и да са повече, просто така се казва) има и поне толкова начини за приготвянето му, да не говорим, че колкото хора, толкова вкусове и въпроса с ориСа, става сложен...
Но с течение на времето добих някои ценни умения за справяне с ориза и поне в къщи никой не се оплаква, че му е слепнат, преварен, недоварен, безвкусен и т.н.

И така...

Пилаф

2 ч.чаши ориз, тип Камолино се измиват на течаща, студена вода, докато им се отмие нишестето и се изсипват в тавичка. Ориза се полива с 3-4 с.л. олио, щедра щипка, морска сол, поне 2 ч.л. млян черен пипер (меля с мелничка, направо върху ориза, слагам доста пипер, върви чудесно), 4 и половина ч.чаши (същата чаша, с която е измерен ориза) вряща вода. Ориза се пече на фурна, докато "изпие" водата. 
В тиган с 1-2 с.л. олио се запържва малко, сурово фиде, докато покафенее. Малко преди ориза да е напълно готов, фидето, заедно с врящото олио се изсипва при ориза, всичко се смесва, ако трябва се добавя малко вряща вода, фурната се изключва и тавата се оставя вътре за няколко минути.


Има и още един вариант за приготвяне на Пилаф - с дългозърнест ориз, който се вари на тих огън в съотношение 1:2 (чаша ориз, две чаши вода), сол и черен пипер, докато почти "изпие" водата. Фидето се пържи, изсипва се при почти готовия ориз, разбърква се внимателно всичко, ако трябва се добява съвсем малко, вряща вода, още малко олио (може и масло, но то слепва ориза впоследствие), тенджерата се завива с кухненска кърпа и отгоре плътно се притиска капака. Оставя се така за 15-20 мин., докато ориза и фидето попият течността докрай.

Ориз със зеленчуци, с грах, с праз...
Основното и най-важното - ориз, тип Камолино, съотношение 1:1.5 - чаша ориз, чаша и половина вряща вода.
По познатата технология, ориза се измива, да падне нишестето, изсипва се в тава, добавя се олио, сол (или бульон, или и двете, или Пикантина), млян черен пипер, 1 пакет замразени зеленчуци (тип Мексикански микс от Лидъл, например), или грах, или няколко стръка праз, задушен в малко масло, или спанак (ако е пресен - попарен и нарязан, ако е замразен, направо от пакета)...Всичко се залива с врящата вода, разбърква се добре и се пече до готовност.

Това е пилаф, с добавка - малко праз.


Ориз със зеленчуци "Мексикански микс" от Лидъл.



С праз.


С "Китайски микс"...


... със замразен грах (и грах от консерва)...




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.