18.02.2014 г.

Домашно "суши"

Изпитвам дълбоко уважение към оригиналното суши и затова, моя, домашен вариант е в кавички.
И въпреки това, става вкусно и никак не е трудно за приготвяне, а най-голямото предимство е, че количеството може да е в пъти по-голямо от това, което сервират по ресторантите, което за любител на морската храна, като мен е наистина важно. :)
Живеейки в София, не смея да приготвям сушито със сурова риба, затова използвам пушена, предимно сьомга, не за друго, а защото е най-вкусна...






Трябват ни
1 и половина ч.ч. ориз Камолино (моя любим, от Лидъл, този, който става за всичко, иначе има и специален ориз за суши, но разлика във вкуса няма)
- пакет кори Нори (има ги в Метро, Карфур и др. големи магазини, обикновено на щандовете с подправки и сосове)
- пушена сьомга, най-добре на блокче (не на слайсове, но съществена разлика няма, още по-малко във вкуса)...обикновено 200 гр. за едно суши-хапване.
- опашки или рулца от раци
- друг вид пушена риба - пробвала съм: паламуд, пъстърва, дори скумрия...с всичко става, но най-вкусно е със сьомга
- 1 авокадо
- 1 краставица
- меко сирене за мазане, тип Филаделфия, най-добре - натурално, може да се ползва и майонеза.
- 1 яйце
- соев сос
- уасаби паста
- малко оризов оцет (ако има, идеално става и без него)...
- малка "рогозка" за оформяне

Първото и най-важно е ориза - измивам го много добре на течаща, студена вода, да му падне нишестето и го сварявам в съотношение 1:1.5 (чаша и половина ориз с три чаши вода) и щедра щипка, морска сол. Варя на тих огън, в покрита тенджера, в началото разбърквам няколко пъти, за да не се захване за дъното. Когато остане около половин пръст течност над ориза, го махам от котлона, завивам тенджерата с кухненска кърпа и плътно отгоре с капака на тенджерата. Оставям го така, да се задушава 15-20 мин. Ориза попива останалата течност, без да се слепва (така го варя и за Пилаф понякога). Опитвате ориза и ако е омекнал , се изсипва в гевгир и се измива с течаща, студена вода, за да се охлади и да се отмие останалото нишесте. Зрънцата трябва да са мокри, но да се отделят едно от друго, да няма слепване и да е студен ориза. Тук може да се подправи с 1-2 с.л. оризов оцет, но аз го оставям, най-често, чист.
Следва оформянето на рулцата...
Най-често, а и най-лесно, правя т.нар. "маки", т.е. ориза, рибата и др. съставки са завити вътре в листа Нори. Има и вариант, при който ориза е отвън, но е доста трудно да се оформи така, защото ориза не е достатъчно стабилен отвън на листа Нори и хапките суши, по-лесно се разпадат.
Яйцето разбивам, и изпържвам на тънък слой в тигана. Нарязвам получения "омлет" на лентички.
Авокадото обелвам, най-лесно става като се прокара супена лъжица, м/у кората и месото на плода. Нарязвам го на ивици.
Краставицата измивам много добре и без да я беля, а нарязвам на тънки пръчици.
Сьомгата, ако не е на слайсове, нарязвам на ивици, по същия начин постъпвам и с другите риби, ако има такива. :)
И нареждам - върху рогозката, лист Нори с грапавата страна нагоре, върху него - 2 с.л. ориз, върху него - краставичка, Филаделфия, риба, авокадо, омлет...като ги подреждам за всяко рулце по различен начин, а и не е задължително да има от всичко...понякога правя - ориз, яйце, риба, краставица, друг път - ориз, краставица, Филаделфия, риба...и т.н. С помощта на рогозката, избутвам и стягам, така че да се получи хубаво, стегнато рулце.
По същия начин приготвям и другите пушени риби, или пък рулцата от раци. 
Всяко руло, нарязвам напречно на хапки и това е...
Ако имам, слагам в/у хапките по мъничко хайвер.
Може да се оформят и хапки, без кора Нори - в шепа се намачква 1 с.л. ориз, да стане на топка и отгоре се поставя парче риба, правила съм и с пушено филе от змиорка..., всякак става, тук е мястото за творчество и въображение. :)

В малки, персонални купички, всеки си слага соев сос, с или без уасаби паста на вкус разтворена вътре. Хапките суши се топят в соса, непосредствено преди хапване...не бива да киснат вътре.



2 коментара:

  1. Благодаря за подробните инструкции, Ели, ще се пробвам да го приготвя и аз. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успех :)...сигурна съм, че ще стане! Само не препълвайте рулцата с дебеля плънка, защото корите Нори не са големи и трудно ще се навие, ако е прекалено дебело рулцето. Ако корите са много сухи, крайчеца на кората може леко да се намокри, за да залепне по-лесно рулцето и да не се отваря. После - много остър нож, за напречното нарязване, който мокря от време на време, защото се замазва Филаделфията или майонезата и това е... :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.