26.02.2014 г.

Гарнитури с картофи

Доста елементарно, но важно, защото картофените гарнитури са едни от любимите ни. :)

Често правя, т.нар. - "надупени" картофи. Най-лесните :). Обелвам, измивам и нарязвам на половинки по дължина, картофи, колкото да покрият дъното на най-голямата, налична тава. На дъното на тавата, сипвам олио и едра, морска сол, слагам половините отгоре с равната част към солта, отгоре омаслявам с още малко олио и пека в силна фурна, докато се зачервят отгоре и са запекат със солта отдолу. Стават чудни.



Другият вид, любими картофки за гарнитура са картофите-соте. Правя ги така: Обелвам, измивам и нарязвам на горе-долу еднакви кубчета, картофи, които сварявам, но не до пълно омекване, в подсолена вода. Картофите трябва да са леко сурови. Отцеждам ги и ги изсипвам в дълбок тиган, в който съм загряла, равни количества масло и олио с 1-2 (зависи от количеството картофи), пресовани скилидки чесън (или 1-2 стръка пресен). Запържвам картофите, като не ги разбърквам постоянно, за да не се разкашкат. Когато започнат за хващат коричка, напръсквам със соев сос и черен пипер и евентуално малко сух чесън (на прах или на гранули). Пържа още малко, оттеглям от котлона и поръсвам обилно с наситнен копър или магданоз. Ако е нужно - посолявам или добавям още соев сос.



Правя и най-обикновени картофи на фурна. Обелвам, измивам, нарязвам картофите, овкусявам с кубче пилешки бульон, малко сол и черен пипер. Поливам с олио, разбърквам хубаво с ръце, да полепнат подправките и олиото по всички картофи и пека до зачервяване.



Картофена салата - измити картофи, варени с кората, нарязани на кубчета, праз (или червен лук, пресен лук), магданоз, олио, оцет, сол, сминдух, сухи чушки...



следва продължение.... :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.