6.02.2014 г.

Бретцели

Любимите, немски гевречета (или питчици, или рогчета) с едра сол отгоре...ммм...Години наред ги купувах от фризерите на Метро, но попаднах на чудна рецепта за тях и от тогава си ги правя в къщи.

За тестото:
1 пакетче суха мая (7гр.)
3 ч.л. захар
4 и половина ч. чаши брашно
3 ч.л. сол
6 суп. л-ци олио

За глазиране:

1 и половина ч.чаши топла, но не гореща вода +
5-6 с.л. сода за хляб, се кипва в голям съд.

Отгоре:
едра сол за поръсване





Сипвам 4 ч.чаши брашно в съда на миксера, добавям сухата мая и захарта, пускам миксера и добавям водата, олиото и солта, ако трябва, добавям още 1/2 ч.чаша брашно. Като се оформи хубаво тесто, спирам миксера, покривам купата с прозрачно фолио и оставям да втаса. Като втаса, премествам тестото на леко намаслен плот и разделям на еднакви топчета, от които оформям гевречета, или "рогчета" или просто оставям във вид на малки питки (както на снимките). 
През това време, в голяма тенджера, довеждам почти до кипване, около литър и половина вода със содата. Не трябва да се вари. Оформените бретцели слагам в горещата содена вода и изчаквам докато изплуват на повърхността. Не е необходимо да стоят дълго. След содената баня ги нареждам в тава, върху хартия и посолявам с едра сол. Ако са оформени на питчици - правя кръстче отгоре с помощта на ножица. Пекат се в загрята фурна до готовност.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.