6.02.2014 г.

БАКЛАВАТА

Най-любимата, най-харесваната, единствената, която правя :)





За една тава:

2 пълни, ч.чаши орехови ядки
2 ч.чаши захар
2 ч.чаши вода
2 капсули ванилия, на д-р Йоткер
2 ч.л. канела
1 пакет кори Белла (500гр.)
1 пак. (200гр.) масло

Първо се прави сиропа, като се слагат 2-те чаши захар, с 2-те чаши вода да заврат. Като кипне сиропа се слага капсулите ванилия и се оставя да изстине.
Пакета кори се отваря и се разделя на два пласта, от по 6 или 7 кори, в зависимост колко броя кори има вътре (понякога са 12бр., или 13, 14 - разделя се на две). Едната половина листове, се завиват, за да не изсъхнат. Другата половина се разстила, така както са си корите една в/у друга. 1 чаена чаша орехи се смила в блендер (чопър), добавя им се 1 ч.л. канела (може и малко повече) и тази смес се изсипва върху широката част на правоъгълника от кори. Навива се на руло, възможно най-стегнато. Отстрани, обикновено падат част от орехите, но това не е проблем.
Като се навие рулото, с остър нож се режат напречно парчета, широки около 1 сантиметър, които се обръщат в тава, така че ореховата плънка да е в средата на "охлювче"-то. Охлювчетата се нареждат плътно в тавата, посипаните отстрани орехи се обират и се попълва където е нужно, така че да се получат еднакви по вид парченца. По същия начин се прави втората половина кори.
Когато цялата тава е наредена с баклавичките, маслото се разтапя и охлювчетата се заливат с него. Пекат се на умерена фурна, докато се зачервят хубаво, след което, още врящи се заливат със студения сироп.




2 коментара:

  1. Изглежда страхотно, Ели! Записвам за следващия път, когато реша да правя баклава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много! :)
      Ще се радвам, ако ви хареса....не е трудна (е, може би само навиването е малко пипкаво - суха смес в сухи кори ;) ), а е с наситен вкус на орехи. :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.