14.02.2014 г.

Боб и бобо-леща :)

Просто, като фасул...имаше такъв лаф навремето :)

И наистина - готвенето на боб (фасул) не е сложно, но си има тънкости, без които не става...
Най-важното е, боба да се накисне в студена вода от предишната вечер. После го изплаквам хубаво, наливам отново студена вода и го слагам да заври. Като заври, го оставям 3-4 минутки да поври на силен огън, след това изсипвам водата, пак го изплаквам и вече следва да го сготвя...
Според наличностите, запържвам в малко олио - глава лук, моркови, ако има - сурова чушка, целина (листа и стебла), праз, добавям и боба, сухи подправки (джоджен, задължително), Пикантина, наливам гореща вода (да има, че го обичаме по-рядък) и варя в тенджерата под налягане 30-40 мин. Накрая, естествено - пресен магданоз и, ако трябва, още сол.
През зимата го правя със сухи подправки, през пролетта и лятото - с пресни. Освен джоджен, слагам сминдух, понякога мащерка, понякога девисил...според наличностите и настроението. :)






И, за да не е все един и същ боба, правя и една разновидност, позната в къщи като бобо-леща :).
В този случай, на практика готвя леща - запържвам в олио, глава наситнен лук, морков, няколко скилидки чесън, нарязан на филийки, прибавям измитата леща, Пикантина и гореща вода и варя, докато се свари лещата. 
И тук идва боба - една консерва маслен боб, директно прибавям към уврялата леща, заедно с повечето течност от консервата. Оставям да клокне, махам от котлона и подправям с подправки, характерни и за лещата (ронена чубрица) и за боба (джоджен), още сол, ако трябва и това е...



п.п. Понякога варя боба в компанията на пушени кокали, но обикновено е по една от тези две рецепти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.