17.02.2014 г.

Домашен хляб

Любимият!

Много лесен и страшно вкусен! Откакто съм го видяла тук, постоянно го правя и никога не съм имала провал...
Благодаря на Илиана за рецептата! :)



Правя го, без да променям каквото и да е...
В купата на миксера, отмервам 500 гр. брашно, добавям 1 суха мая (7гр. на д-р Йоткер), щипка сол, в мензора сипвам 370 мл. топла вода, разтварям в нея 1 с.л. мед, пускам миксера (миксер на стойка с въртяща купа и спираловидни бъркалки за тесто) и "меся", докато се получи лепкава маса, подобна на тесто за мекици, примерно. 
Оставям сместа да втаса...увеличава обема си поне двойно и става на шупли. Наръсвам плота с брашно, изсипвам отгоре втасалото тесто, леко го изтъркалвам в брашното, разделям го на две, продълговати хлебчета и го прехвърлям в голяма тава, застлана с хартия за печене.
Пека в силна, предварително загратя фурна, като след 10-тина минути я намалявам на около 160-170 градуса и допичам. Когато е опечен хляба е лек и кънти на кухо при потъпване. :)
Ако във фурната се сложи съдинка с вода, коричката става мека и леко жилава. Ако се пече в суха фурна, коричката е хрупкава, но и по-твърда.

Прекрасен, домашен хляб! :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.