9.08.2019 г.

Млечна баницаЕдна стара, любима моя рецепта от детството, която у нас се приготваше малко по-различно от общоприетото и така я правя и до днес.

Необходими продукти :
1/4 пакетче (около 50гр.) най-обикновена домашна юфка, от тази, която е накъсана на люспи и е леко запечена. 5 големи, или 6 по-малки яйца
1 литър прясно мляко 
8-9 суп. лъжици захар 
ванилия
2-3 суп. лъжици масло

Разликата между моята рецепта и повечето други е в юфката, която използвам и то в съвсем минимално количество. От един пакет обикновена юфка, 4 пъти приготвям по една тавичка (26см.), Млечна баница. Така тя става, по-скоро като крем, отколкото като тестен десерт. 
За приготвяне е много лесна и бърза: разстилам юфката равномерно по дъното на тавичката, слагам отгоре масло на малки бучици и пека за 10тина минути в предварително загрята на 180 градуса, фурна. 
През това време, разбивам яйцата със захарта (количеството ѝ може да варира, който обича по-сладко), добавям млякото и ванилията. Като замирише на вусно, леко запечената с масло юфка, вадя тавичката от фурната и заливам с млечно-яйчената смес. Намалявам фурната на 160 градуса, връщам тавата и пека, докато леко се запече отгоре, както крем карамел. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.