6.03.2019 г.

Нещо-като гарнирана фокача

Под това странно заглавие се крие един сполучлив експеримент, с налични в хладилника продукти, които могат да се променят всеки път, според настроението и желанието.
Не знам как се определя тази "нещо-като пица" ,  "нещо-като-фокача", но това не пречи на вкуса ѝ.За тестото:
Около 700 гр. брашно
1 ч.чаша топло мляко
1 ч.чаша топла вода
1/2 ч.чаша олио
1 суп. лъжица захар
1 суп. лъжица сол
1 пак. (11гр.!) суха мая, или цяло кубче (42гр.) свежа

Отгоре в случая има - заквасена сметана, с която е намазана цялата фокача, топени сиренца на слайсове, кашкавал, малко чътни от лук, бяло сирене и моцарела. Вариациите може да са всякакви, идеята е да има повече от един вид сирене.

Тестото се замесва по обичайният начин - маята се разтваря в топлото мляко, добавя се водата, захарта и по-голямата част от олиото, следва брашното, което се добавя на няколко пъти и останалото олио, докато се омеси гладко, нелепнещо тесто. Тестото се меси няколко минути и се оставя да втаса, намазано с олио и покрито с кърпа, за около час.
Втасалото тесто се разстила в голямата тава, върху пекарска хартия, леко намазана с олио. Отгоре се намазва със заквасена сметана и се разпределят останалите продукти. 
Докато се оформя фокача се загрява фурната на 200 градуса.
Фокача се пече в силна фурна за 10 мин., после на 150-160 градуса, без вентилатор на ниско ниво за около 20-25 мин. и накрая, отново се засилва фурната, докато придобие желания загар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.