6.03.2019 г.

Картофена чорбичка с грах

Една много приятна чорбичка, която, както често се случва,се получи случайно. А е чорба, не супа, защото току-що научих разликата между двете - запръжката накрая, обикновено червен пипер с масло. Със или без застройка, супата си е супа, но добави ли се запържено нещо накрая - става чорба. Не знам доколко е коректно това разделение, но ще го използвам в бъдеще.


И така за тази непретенциозна чорбичка трябват:
няколко картофа - 4-5 средни в случая
1 консерва млад, ситен грах (вероятно ще стане и със замразен грах, но с консервирания също е вариант)
1 опаковка, 200гр. течна сметана
2 с.л. масло
1 кубче пилешки или зеленчуков бульон (може и без него)
мащерка, салвия, сол, черен пипер, сух чесън, червен пипер и малко магданоз

В 1.5 л. вряща вода се пуска бульона или щедра щипка сол и нарязаните картофи. Когато се сварят картофите се намачкват с преса за пюре, колкото може по-гладко, както са си в цялата течност. Добавя се сметаната, консервата грах, сухите подправки без червения пипер и всичко се връща на умерен котлон да поври още няколко минути. Накрая се разтопява маслото в отделен съд и в него се запържва леко, червеният пипер. Запръжката се изсипва в супата, котлона се изключва и ако има - се добавя малко, ситно накълцан магданоз.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.