21.03.2016 г.

Спанак с ориз "Пролетен венец"

Първо бързам да покажа оригиналния Пролетен венец, от който черпих вдъхновение за този вкусна, пролетна гозба. :)

При мен не се получи толкова красиво, защото готвих в обикновена тава и по малко по-различен начин, но това не пречи на вкуса . :)



Необходими продукти:

250 гр. измит, едро накълцан спанак
500 гр. панчета (сурово-пушен бекон)
1 тиквичка (около 250 гр.)
500 гр. ориз
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 опаковка (200 гр.) течна сметана
сол (или Пикантина), черен пипер.

В голям тиган, на среден огън, запържих панчетата, докато пусна мазнинка. добавих при нея, нарязания лук и чесън, а след малко и спанака. Оставих да се задуши леко, докато спанака намали обема си.
В това време, измих ориза и го изсипах в тавата.
Нарязах тиквичката на кръгчета и половинки.
Когато спанака си намали обема, добавих малко сол (панчетата е солена и трябва да се внимава да не се пресоли), черен пипер и изсипах в тавата при ориза. Налях сметаната и добавих гореща вода. Разбърках всичко в тавата много добре и отгоре наредих тиквичките. Накрая полях със струйка олио и сложих да се пече в умерена фурна (150-160 градуса с вентилатор). Пекох, докато ориза стана готов, оставих да се задуши 10-тина минути в изключена фурна и сервирах с таратор.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.