13.03.2016 г.

Орехов пай

Ореховият пай беше голямо събитие по софийските сладкарници, преди 20-тина години. Много го обичам от тогава, но все не знаех как точно да го приготвя, така както най-много ще ни хареса. И ето, че най-накрая налучках точната (за нас) рецепта...


За подложката:
1 пакет (400гр.) маслени бисквити (използвам тези от снимката)
100 гр. меко масло
1 яйце


За плънката:
250 гр., едро накълцани, орехови ядки
200 гр. захар
200 гр. течна сметана
50 гр. масло

Правя го така:
В голяма купа, стривам бисквитите с ръце, добавям мекото масло и яйцето и намачквам нещо като тесто, с което покривам дъното и леко задигам по стените, на форма за торта с диаметър 26 см. Така подготвената подложка пека за 10-тина минути, в предварително загрята на 180 градуса фурна. Като стане златиста я вадя и оставям да охлади напълно, преди да сложа плънката.
За плънката, накълцвам едро орехите и леко ги запичам на сух тиган. В касерола, карамелизирам захарта на тих огън и когато е готова сипвам вътре 50-те грама масло, махам от огъня и бъркам непрекъснато докато се получи гъста паста. Към карамелено-маслената паста, добавям загрятата течна сметана и бъркам, докато се получи млечен карамел с гъстотата на кондензирано мляко. Когато е готово, слагам орехите вътре, разбърквам хубаво и изсипвам върху изстиналата подложка. Заравнявам леко, оставям да се охлади и премествам в хладилника за поне час-два пред консумация.
По желание може да се сервира с топка сладолед или разбита сметана.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.