21.03.2016 г.

Чили кон карне

Много обичам мексиканска кухня! Цялото това съчетание на люто и свежо, с наситените вкусове и подправки....и тортили...ммм...
Поради липсата на добър мексикански ресторант, започвам да изпробвам някои неща, адаптирани в къщи, според възможностите и наличностите.
Първи в серията "мексикански класики" е чили кон карнето - месото с чушки по нашему :)

Не съм готвила по определена рецепта, това е по-скоро идея, но ни хареса много и бързам да запиша как го направих.


Необходими продукти:
500 гр. кайма смес (разбира се, по-оригинално би било каймата да е 100% телешка, но аз имах смес и нея използвах).
1 голяма глава лук
1 голям морков
3 червени и 2 зелени чушки (може и само от единия вид)
1 консерва черен боб (следващият път ще сложа 2)
1 консерва (400гр.) домати, или 1 опаковка пасата (доматено пюре за готвене), или няколко свежи домати, пасирани, или разредено с вода, концентрирано, доматено пюре...
2-3 суп. л-ци кетчуп
паста от люти чушки на вкус
2 суп. л-ци сух кориандър
щипка кимион
щипка канела
щипка пушен червен пипер
сух чесън
щипка захар при доматите
черен пипер, сол
преди сервиране - 1 връзка, наситнен магданоз

В голям, дълбок тиган, в малко олио, запържих ситно нарязания лук и моркова на кубчета. Като се позапържиха, добавих каймата и разбих на парченца, като за пълнени чушки. Оставих и каймата да се позапържи и добавих чушките, нарязани на средни по големина парчета. Позапържих отново всичко заедно за няколко минути и добавих подправките. Разбърках, намалих котлона и добавих доматите. Похлупих и оставих да се задушава на тих огън, за 10-15 мин. Ако доматения компонент е по-гъст, може да се добави малко водичка, за да не загаря. Следва ново разбъркване и добавих консервата боб, отцедена от половината течност. В тези консерви се съдържа течност, която е богата на нишесте и в случая, половината от нея идва идеално да сгъсти ястието, заедно със самия боб.
Отново хубаво разбърках всичко и оставих да се задушава още 5-10 минутки...и това е.
Накрая, преди да сервирам, наръсих с връзка магданоз.
И сега...много е важно какво правим с лютивината. :) В къщи има тийнейджърка, която все още не е на "ти" с лютата храна и затова тази мексиканска класика остана без лютивина. При сервиране, всеки си добавя крем от люти чушки, колкото му душа иска. :) Когато лютата паста е добавена в още горещото ястие, не личи, че е готвено без нея...
Иначе, лютата съставка би трябвало да се добави заедно с доматите, а най-оригинално би било, половината чушки да са люти.





Сервирах горещо, с арабски питки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.