4.07.2015 г.

Паея

...или Паеля на български :)
Едно ястие, което с години отбягвах, а е било незаслужено - става вкусно, сравнително бързо и понася всякакви комбинации от месо и/или любимите, морски дарове.



Първата паеля, която направих беше със заешко месо, следващите - с морски дарове. И двата вида са вкусни...предстои да направя и с пиле.



Точна рецепта няма - трябват ориз, обикновено Камолино, микс от замразени зеленчуци (моркови, чушка, грах, царевица, зелен фасул...обикновено ползвам 1/2 пакет Мексикански микс, в някои рецепти има и домати, но аз не слагам), лук, 2-3 скилидки чесънмесо (пилешко, заешко), нарязано на кубчета и/или скариди, миди...октопод, рибно филе (също на кубчета), бульон (пилешки, или такъв, в който са вряли мидите, примерно), сол, черен пипер, най-типичната подправка за Паеля - шафран, но ако няма и с куркума става чудесно, ако е с морски деликатеси - девисил, магданоз и лимон. Общо-взето, това е :)...продукти според наличностите.

В тигана за паеля, първо се сипва малко мазнина, в която се изпържват кубчетата месо или рибно филе, добавя се нарязания на ситно лук, чесън, микса от зеленчуци и се пържи, докато всичко се запържи леко и равномерно. Добавя се ориза и постепенно се сипва от горещия бульон, бърка се полека и се добавя от бульона, докато ориза се сготви. Всичко това става на умерен огън, не бива да загаря, но е допустимо леко да се захване на дъното. Подправя се със сол, черен пипер, разтворения в малко бульон шафран, или куркума на прах.
Ако паелята се прави с морски дарове, те се слагат по към края на готвенето, за да не се преваряват. 
Накрая, паелята се оставя на изключения котлон, добавя се наситения магданоз, още сол и черен пипер, сока на половин лимон. Завива се с кърпа, алуминиево фолио или се покрива с капак, да се задуши още 10-тина минути и се сервира.




От опит - паелята с миди с черупки и непочистени скариди е много живописна, но трудна за ядене, затова напоследък предпочитам варианти с почистени продукти. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.