7.01.2015 г.

Домашните дюнери...

...са дълга и вкусна тема ;)
Обичаме дюнери всякакви - и арабски, и турски, и с пилешко, и с телешко, и купешки, и домашни...
Вариации много.




В дюнерите няма почти нищо задължително, освен да има сос, салата и разбира се, месце ;)
В Лидъл има едно пушено, свинско филе, което е чудесно за целта. Едните ни домашни дюнери са с него - нарязвам го на тънички, мънички парченца, запържвам го в масло, докато придобие загар и аромат и освен него за дюнера приготвям някои обичайни неща -
Хумос
лук, нарязан на прозрачни лентички, намачкан с лимонов сок, сол и магданоз
чипс на парченца (пак от Лидъл)
кисели краставички, нарязани на малки парченца (често на най-ситната приставка на ренде Вьорнер)
може да има салата от прясно зеле, или домати на кубчета (само месестата част), краставица...
може да има и сос "Тхина" - сусамов тахан с кисело мляко, лимонов сок, сол, сух чесън - всички съставки са на вкус, соса трябва да е по-скоро рядък...

Този е без чипс, но с домашни питки (брашно, бакпулвер, айрян...тестото се оставя да си почине, после се разточва тънко и се пече, в случая - на оребрен тиган), печени пилешки пържолки от бутче, хумус, малко бекон, салатка, люто, лук...



Другите обичайни, домашни дюнери са с панирано пилешко филенце. Нарязвам пилешките гърди на тънко, мариновам ги със сух чесън и соев сос, овалвам ги в брашно, после в разбито яйце и пържа на умерен огън. 
В този дюнер често има майонеза вместо хумус, но останалите неща са общо-взето същите.





Вариант са и дюнерите със свинско - пържоли от врат, подправям с Пикантина, черен пипер, намазвам с олио и изпичам в плик (това ми е обичайния начин за правене на пържоли ;). Нарязвам изпеченото месо на малки хапчици и заедно с другите добавки, стават чудесни дюнери :).



Разбира се - люти сосове, крем от люти чушки, мармалад от лук и т.н., са много подходящи за всички варианти - кой, както предпочита.
Това е общо-взето...лесно и много вкусно, затова и получава публикация, макар да не е точно рецепта ;)
Питките са или арабски питки за дюнер, или тортила-питки. Идеално става с наличните по магазините...обикновено не си играя да правя домашни ;)


2 коментара:

  1. Ели, още не съм яла дюнери, нито купешки, нито домашни. :( Но така апетитно ги представи, че ще си направя! :)
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, Тили...ако решиш и ти харесат, ще се радвам много! Вкусно е, а и в домашни условия, винаги си сигурна какво има вътре ;)
      Приятна вечер и на теб :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.