30.12.2014 г.

Боб "Лютика"

Стара, любима рецепта. 





В оригиналната рецепта се прави с нормален боб, който се сварява предварително, но напоследък го правя с боб от консерва, италиански, маслен боб, който се оказа идеален за целта.
Точни пропорции няма да давам, защото не е проблем някоя от съставките да е в повече, важното е принципа на рецептата ;).
И така - трябват ни боб (или предварително сварен, натурален, без подправки, или 3-4 консерви), печени чушки, няколко скилидки чесън, 2-3 домата с щипка захар (или доматено пюре, или 1 консерва домати), Пикантина (или микс-подправка за зрял боб) и магданоз.
Боба се сварява и отцежда, ако не е от консерва, разбира се. 
В голям тиган се запържват в нормално количество олио, нарязаните на парченца печени чушки. Като се позапържат (като за миш-маш), се добавят скилидките чесън, нарязани на филийки, разбърква се да не загаря чесъна и се добавят доматите. Ако са пресни - настъргани или минати през блендер, ако е доматен концентрат - леко разреден с водичка, ако е консерва - цялата. Прибавя се щипката захар и се оставя да изври соса. Когато се посгъсти се добавя боба и подправките. Ако има суха микс-подправка за боб се слага 1 суп. л-ца от нея. Всичко се разбърква много добре, ако трябва се добавя малко водичка...да има сос, но да не е рядко. Маха се от огъня и се наръсва с наситнен магданоз, поне 1 връзка. Оставя се да изстине...най-хубаво е на следващия ден, студено. ;)




2 коментара:

  1. След пържолките върви много добре! :) А защо не и с тях!
    Аз също много го обичам, но не съм пържила до сега. Ще опитам с удоволствие варианта ти.
    Ели, честита Новата 2015 година! Нека тя да бъде една много успешна, плодотворна и незабравима година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, Честита 2015-та! :) Здраве и много щастие на всички! :)
      Благодаря за пожеланията! :)

      Бобчето е много приятна гарнитура, надявам се да ви хареса, когато решиш да го направиш! :)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.