10.09.2014 г.

Пълнени чушки

Още една рецепта, която във всяка къща се намира, но понеже са най-любими на дъщеря ми, реших да ги запиша, колкото и тривиални да са :)


Чушките могат да са всякакви - зелени, червени, камби, микс от няколко вида...бройката също варира, според количеството плънка.
А плънката е:

Около 750 гр. кайма смес, "Стара планина"
1 голяма глава лук или 2 малки
1 голям морков, или 2-3 по-малки
около 1/2 до 2/3 ч.чаша ориз
една голяма връзка магданоз
сол, черен пипер
понякога - листа целина
понякога - 2-3 пресовани скилидки чесън, или сух чесън...
понякога - ронена чубрица
понякога - от всичко изброено ;)...зависи от сезона, наличните продукти и подправки и настроението.

И така, изтърбушвам чушките и ги измивам. В голям тиган, най-често уок, слагам каймата да се запържи без мазнина, като се старая да я надробя, колкото може по-ситно. Междувременно, добавям лука и моркова, нарязани на ситно и продължавам да пържа. Като се позапържи каймата и изври течността, сипвам ориз (най-често "на око") и подправките, ако има чесън...въобще всичко, което съм приготвила в конкретния случай. 
Пълня чушките, слагам им по едно колелце домат за капаче, нареждам в тава, поливам със струйка олио, сипвам около чаша, чаша и половина гореща вода и пека на фурна. Това е...разликата в моите чушки и другите е, че никога не слагам червен пипер в плънката и не правя сос (макар, че аз много обичам т.нар. "бял сос", никой в къщи не го яде). Също така, не варя пълнените чушки - винаги ги пека и винаги са със запържена кайма. :)





Понякога правя и постни, пълнени чушки - запържвам лук, праз ако има, морков, ориз (може и др. зеленчуци да се добавят), подправям с Пикантина, черен пипер и магданоз и пълня, рехаво чушките. Поливам със струйка олио и наливам гореща вода, поне 2 ч.чаши. Пека на фурна.


През зимата, когато няма сурови чушки за пълнене, използвам печени чушки, каквито винаги имам във фризера. Размразявам чушките, нареждам един пласт на дъното, отгоре изсипвам плънката и покривам с още един пласт печени чушки. Намаслявам тавата най-отдолу, за да не залепнат чушките, отгоре също поръсвам леко с мазнина, за да не се препекат. Пека в умерена фурна.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.