10.09.2014 г.

Пица

Дълги години с пицата не се разбирахме много, въпреки моята любов към нея. :) Или тестото не можех да догодя точно както ми се иска, или соса не ми се отдаваше достатъчно, или прекалявах с количеството плънка. В последните години чак, нещата се поизчистиха и сега пицата е редовно на масата ни.



И така, тестата са две - 

1 яйце
1 ч.чаша топла вода
2 ч.чаши брашно
1 пак суха мая (7гр.)
сол, подправки някакви по желание

Това е т.нар. "Бъркана пица" - тестото се бърка с лъжица, става много меко и лепкаво, рядко почти колкото кексово тесто, което се разстила в голяма тава и се действа нататък със соса и плънката...


Другото тесто е хлебно тесто, което се оставя да втаса и пълни две тави:

1 ч.чаша топла вода
1 пак. суха мая (7 гр.)
1 ч.лъжичка захар
щипка сол
5 суп. лъжици олио
500 гр. брашно

Сос и плънка
Най-важното - спрях да ползвам доматен сос! 
Вместо това, намазвам с тънък слой барбекю сос. Или, евентуално - размивам малко доматено пюре с топла вода до кашица и прибавям вътре подправки. От време на време, слагам по малко кетчуп на места м/у плънката...Но най-често соса е барбекю.
Напоследък основния колбас в пицата е сурово-пушен бекон, но всички останали варианти си остават валидни ;) - кренвирши, шунка, филе, и особено пушен шпек, който не оставям на парченца, а смилам на "кайма" с чопъра.
Гъбите и лука са силно препоръчителни, независимо от основния колбас.
Също така, моцрела, вместо кашкавал..., но сиренАта варират от бяло саламурено ( в компанията на лук и малко кетчуп), до Ементал, Гауда (особено предпочитано, защото се разтапя страхотно), Едам и др. жълти сиренА.
С подправките съм крайно пестелива - обикновено само черен пипер, особено в/у бекон и гъби и евентуално шарена сол (често слагам от нея в тестото) и малко риган, но по-рядко.
От опит установих също, че е по-добре да се направят две тави с различна плънка, отколкото на една тава да се прекали с плънката ;)










Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.