Най-предпочитани - пресни, кипнати за не повече от 3 мин. във вряща вода (никога вино!), щипка морска сол, стръкове магданоз и девисил....изядени така - натюр, или направени на салата с наситнен, червен лук, лимонов сок, много магданоз, хубав зехтин, черен пипер....ммммммм....
Разбира се и Миди с ориз обичаме и миди, врътнати на тигана с малко масло, чесън, лют пипер, магданоз и лимонов сок...Съвсем се отплеснах. :)
Една салатка, с червен лук, лимон, зехтин, сол, черен пипер и магданоз...няма връзка с рецептата, но много си я харесваме :)
Днешната рецепта е сбор от няколко неща. В началото беше тази идея, която Илианка показа и, която, още тогава разбрах, че ще ни хареса. Обаче...все ме глождеше, че само мидите с бекончето, стават повече за мезе, отколкото за едно добро хапване. По принцип в къщи, когато говорим за миди, се имат предвид количества от минимум 1 кг. ядки (без черупките), защото....нямаме наяждане, особено аз :). Някои хора твърдят, че мидите са тежка храна, но за мен са една от най-леките. ;). Втората част на рецептата, дойде от харесваното от мен съчетание на бекон със сметана.
Та така... накрая имахме достатъчно миди за обяд, в компанията на любимата Фокача.
Необходими продукти
1 кг. мидени ядки, замразени...заливам с гореща вода, изчиствам мустачките и това е. Не ги варя.250 гр. сурово-пушен бекон, известен още като Панчета, нарязан на кубчета (купувам от Лидъл обикновено). Става с всякакъв бекон.
100-200 мл. течна, готварска сметана
2 с.л. сирене тип Филаделфия, или 2-3 триъгълничета топено сирене...въпреки че този компонент спокойно може да се пропусне, според мен.
2-3 скилидки чесън
черен пипер
хубава, голяма връзка магданоз.
В голям тиган, изсипвам бекона и го оставям да се запържи и да си пусне мазнинката. Когато е готов, без да е много препържен, слагам скилидките чесън (минат през преса, или счукан), разбърквам и веднага сипвам мидите. Разбърквам хубаво и оставям всичко да се запържи/задуши, докато водата от мидите се изпари. После сипвам сметаната, топеното сирене, черен пипер, малко гореща вода (ако има нужда), разбърквам хубаво...докато ми хареса на гъстота, махам от огъня и наръсвам щедро с наситнен магданоз. Сол не слагам, но ястието си става достатъчно солено.
И това е...
Хубав, топъл хляб отстрани...и който обича - вино или бира. Определено ще се готви пак :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.