25.07.2014 г.

Татлии

...или Чатал татласъ (или в превод - сладки на вилица :) )
От тук, с благодарности за рецептата.




Първо правя сироп от чаша и половина захар и чаша и половина вода + 1 капсула ванилия. Оставям да се охлади.

Прави се тесто от:
1 каф. чашка кисело мляко
1 каф. чашка олио
1 яйце
1 бакпулвер
брашно до меко тесто.

От тестото се точат тънки кори, нарязват се на лентички от лентичките са навиват охлювчета, които се пържат в дълбоко олио и се поставят в студения сироп. Тук е и мястото на вилицата - в края на всяка лентичка тесто, с ширина около сантиметър, се слага десертна виличка и с нейна помощ се навива охлювчето. Колкото по-тънко е разточено тестото и по-изпърженки (без да загарят) са татлийките, толкова по-вкусни стават. :)
Лентичките не бива да са много дълги...да речем, около педя.
Най-хубави са на следващия ден, или след поне 6-7 часа.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.