12.07.2014 г.

Пиле с ориз по "китайски"

Много вкусно! От Страрата тетрадка. Защо в кавички..., защото това е рецепта от началото на 90-те години и по никакъв начин не гарантирам, че има нещо китайско в нея :). Просто така е записана тогава, но това не пречи да е една от най-вкусните рецепти за пиле, които имам.



И така, необходимо ви е едно, цяло пиле, което се сварява в компанията на кубче бульон. Свареното пиле се обезкостява, маха се кожата, месото се накъсва на късчета. Бульона се запазва. Приготвяте си 3-4-5 скилидки, счукан чесън (количеството е на вкус, като си приготвите това ястие, ще си прецените с повече, или по-малко чесън ви допада), 1/2 ч.чаша захар, 100гр. масло и 2 ч.чаши ориз (предварително, добре измит на студена, течаща вода). И, когато всичко това е подготвено под ръка...
В тенджера, или дълбок тиган се сипва захарта и се карамелизира на слаб до умерен огън. Когато стане златисто-карамелена, се слагат едновременно маслото и чесъна. Разбърква се, докато се смеси изцяло маслото с карамела, оттегля се от котлона, добавят се пилешките късчета, разбърква се отново, да се овкусят в карамелено-маслено-чесновата паста, изсипва се всичко това в тавичка, добавя се ориза + 4 ч.чаши от бульона, евентуално щипка сол, черен пипер, разбърква се отново много добре и се пече на 180 градуса, до готовност на ориза.
На края, за разкош, може да се настърже Гауда, Едам, че и наш кашкавал отгоре (но да не е с прекалено изразен вкус, като Пармезан, например) и да се остави във фурната, докато се разтопи, но става идеално и без него.
Ястието е по-скоро сладко, затова се сервира със соев сос, от който всеки си слага на вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.