2.01.2019 г.

Хрупкава баница на рула

ЧНГ 2019 и нова публикация след много време от предишната. Пак имаме промяна в начина на хранене на семейството и сега сме в другата крайност - хапваме предимно без месо. 🤣

Затова пък, любимите ми тестени се върнаха в менюто и веднага бързам да запиша, новата ни най-любима баница.
Рецептата видях ТУК, но си я записвам, да ми е подръка, защото често ще се прави, а и защото в моя вариант има леко изменение в плънката.

Необходими продукти:
1 пакет тънки кори, като за баклава, примерно Белла, 400гр.
1 пакет дебели кори, на сач, ръчно точени, турски "Юфка" или Одрински (от тези, които са по три в пакет обикновено),но да са сухи и наистина дебели в сравнение с другите.
250  мл. газирана вода
1 чаена чаша смесена мазнина - масло и олио при мен, но може и мас и олио. Маслото трябва да е разтопено до течно, маста също. Ако се наложи,може да се добави още малко олио към края на подреждането на баницата.
Сирене около 500гр и 2 яйца.Течната мазнина се смесва с газираната вода + щипка сол. Отделно се натрошава сиренето и се смесва с яйцата. Посолява се леко, ако сиренето не е много солено.
Взима се 1 кора от тънките, разстила се върху найлона от опаковката и с четка се намазва с течната смес, обилно и равномерно. Върху нея се разпределя половин дебела кора, която също се намазва ОБИЛНО с течната смес. Следва още една тънка кора, която се намазва и в единия край, на широката страна се разпределя плънка. Трите кори заедно се навиват на руло с помощта на найлона и рулото се поставя в голяма тава (обикновено тази от фурната, на широката страна).
По същия начин се процедира докато свършат корите и плънката. Накрая наредените рула се намазват с останалата течна смес, а ако не е останало достатъчно - с малко олио или разтопено масло.
Баницата се завива със свежо фолио се оставя за няколко часа в хладилник. След това се пече в предварително загрята, силна фурна.
Ако се остави да поизстине отвита, остава хрупкава, ако се покрита с кърпа, омеква...И баница в двата случая е чудесна.
Много е вкусна и на следващия ден.
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.