25.11.2014 г.

Пиле със зеленчуци по китайски

Нещо напоследък, все големи разочарования ни се случват от храната в китайските ресторанти...Затова, поне тази базова рецепта, вече си я правим в къщи.





Пилешкото е филе от гърдите - обикновено 1 тарелка 500-600 гр., чисто месо, без кожа и кости.
Зеленчуците са според наличността - лук, морков, червена/зелена чушка, тиквичка, ако има - малко прясно зеле, нарязано на лентички, китайски гъби (сухи, предварително накиснати в гореща вода), консерва кълнове, Печурки...
Пилешкото нарязвам на тънки лентички, слагам в купа и мариновам със соев сос и чесън на прах.
Зеленчуците нарязвам на тънки ивички.
Когато всичко е подготвено, слагам в уока малко фъстъчено или сусамово олио (ако има, ако не - обикновено олио) и сипвам лентичките пилешко. Запържвам при непрекъснато бъркане, но не много дълго, за да не изсъхне месото. Махам месото и в същата мазнина запържвам зеленчуците, като почвам от морковите, чушките и лука и добавям по-меките зеленчуци поетапно, за да не се препържват и омекват. Трябва да се пържат, не да се задушават. Накрая връщам пилешкото при зеленчуците, добавям 1 суп. л-ца нишесте, размито в 1/2 ч.чаша студена вода, малко фъстъци ( кашу, ако има), разбърквам, колкото да се получи сос и това е...Гарнитурата, естествено е ориз. ;)




Оризът си има отделна публикация в този блог, но този най-горе е варен, дългозърнест, без добавки. Правилото пак е същото - по-малко вода от общоприетото ... 2 ч.чаши вода за всяка чаена чаша ориз (2:1). Слагам водата да заври с щипка сол и струйка олио. Ориза измивам обилно на течаща, студена вода, да падне нишестето от него. Когато водата заври, изсипвам ориза, разбърквам, намалявам котлона и варя на тих огън, с капак. Разбърквам и проверявам от време на време, когато течността намалее, изключвам котлона, завивам тенджерата с кърпа, отгоре затварям плътно капака и оставям така за 20 мин., до половин час. Накрая добавям още малко олио, сол (ако е нужно) и черен пипер, разбърквам хубаво и това е.
На втората снимка - ориз с праз на фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.