1 ч.ч. топло, прясно мляко
1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. захар
щедра щипка, морска сол
1 пак. (7гр.) суха мая
3 с.л. олио (или зехтин)
и брашно до меко, леко лепкащо тесто
Омесвам тестото с миксера за тесто, оставям да втаса и после, на намаслен плот го разделям на еднакви части. Всяко парче тесто, натискам с длан, да се "разточи", но не прекалено тънко. Разпределям плънката равномерно и оформям на пиде, като леко завивам двата края навътре, а ъгълчетата слепям. Нареждам ги в покрита с хартия тава и пека, без да чакам повторно втасване. Много са вкусни топли, но и на следващия ден, тестото е мекичко.
С кайма, лук, кисели краставички и кашкавал...
....и с кашкавал (Гауда, Ементал, Скаморца...)
Ели, отдавна гледам тези питки, но още не съм правила. Плънката много ми харесва и май ще си провокатора, за да ги приготвя!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Много благодаря, tillia, радвам се, че ти харесват с тази, напълно импровизирана плънка. Да ти е сладко, като си ги приготвиш. Аз и утре ще правя, но този път с кайма.
ОтговорИзтриванеХубава вечер и на теб!