23.09.2014 г.

Пиле с ориз

Любимо от детството, по начина, по който го правеше моята баба - македонка. 








Както повечето гениални неща, така и тази рецепта е всъщност "проста", но резултата е разкошен и заслужава място тук :)
Навремето нямаше пилешки разфасовки от всякакъв вид, та баба обикновено го правеше с едно пиле, но сега взимам само бутчета.

Необходими са:

6 бр. пилешки бутчета
1 кубче пил. бульон
1 голяма глава лук (или две по-малки) (зимата често слагам и праз, но оригинала си е с лук)
4 с.л. масло
2 ч.чаши ориз 
сол и черен пипер

Бутчетата се сваряват заедно с бульончето, в тенджера под налягане за около половин час. В маслото, на умерен огън се запържва лука до златисто. Ориза се измива на течаща, студена вода и се изсипва при запържения лук. Подправя се със солта и обилно количество черен пипер, разбърква се много добре и се изсипва в тава. Подреждат се отгоре сварените бутчета (те може да се наръсят леко с Пикантина и червен пипер, за по-добър загар на кожичката) и се наливат 4 ч.чаши от горещия бульон. Пече се, докато ориза попие бульона, а бутчетата се запекат. Оставя се да си "почине" в топлата фурна 10-тина минути и това е... :) Разкош!








4 коментара:

  1. много го обичам ей така - всяко оризче да е отделено :)
    Чудесен ти е ориза, Ели, много апетитен!

    ОтговорИзтриване
  2. Сърдечно благодаря, Пепи :)...
    Откакто правя ориз в съотношение 1:2 с течността, а не 1:3, нямам провал, а с пиле "Градус" докарах вкуса най-близо до онзи от детството ;)

    ОтговорИзтриване
  3. И според сезона с добавка на една прясна салата или трушийка! :)
    Може да е "проста" рецепта, но вкусът е незабравим, щом се помни от времето на баба!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Тилия :) С трушийка е супер...дори и само краставички да са.
    Точно така си е....някои неща са непреходни.
    А и, все се надявам, че това блогче ще е полезно на дъщеря ми един ден, та записвам чинно, дори и по-обикновените неща. :)
    Хубав ден и благодаря за вниманието :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.