4.02.2016 г.

Спаначена супа с нахут и източни аромати

Един много сполучлив експеримент. :)



Необходими са:
Около 500гр. измит, пресен спанак (сигурно ще стане и със замразен)
1 консерва нахут
1 средна глава лук, може няколко стръка праз
2-3 скилидки чесън, или малко сух чесън
чушки на кубчета, целина, морков, пащърнак....всичко, което има налично и е подходящо за супа.
Микс от източни подправки на вкус. Аз имам един, в който има кимион, бахар, черен пипер, кориандър, канела и куркума..., но може с всякакви подправки на вкус и по желание. Идеята е, да не е точно класическата, спаначена супа, а да има лек, ориенталски привкус.
Накрая - връзка магданоз и черен пипер.

Нарязвам си лука, моркова, целината (листа или глава, или и двете, според наличностите), чушките и чесъна и ги запържвам леко в достатъчно олио. Когато зеленчуците са леко запържени, добавям 1-2 чаени лъжички от сухите подправки, да се позапържат и те и да отпуснат по-силен аромат. След това прибавям нарязания спанак, отцедения нахут и доливам с гореща вода. Подправям с щедра щипка, морска сол и варя на тих огън 20-тина минути. Накрая добавям една връзка, нарязан магданоз, пресно смлян черен пипер и ако е необходимо, още малко сол. Който обича, може да си доподправи с лимонов сок, или лют пипер. И готово :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.