11.06.2015 г.

Напоен, шоколадов сладкиш

Бърз, лесен и много шоколадов :)


2 яйца
1/2 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша олио
1/2 ч.чаша прясно мляко
2 суп. лъжици пълномаслено, натурално какао
1 пак. бакпулвер
5 суп. лъжици с връх брашно

за заливката:
200 мл. течна, неподсладена сметана
200 гр. шоколад - 100гр. млечен + 100 гр. натурален, (или общо 200 гр. останали шоколадови бонбони, или всякакъв микс от шоколади и бонбони, общо 200 гр.)




В купа се разбиват с миксер, 2-те яйца със захарта. Като стане на пяна се добавят олиото и млякото, разбърква се отново и се прибавят и сухите съставки - пресятото какао, бакпулвера и брашното. Получава се, сравнително рядка, кексова смес. Изсипва се в кръгла тавичка, на дъното на която се слага пекарска хартия и се пече на 160-170 градуса с вентилатор. Става доста бързо - готово е, когато сместа стегне равномерно и при тест с клечка тя излиза суха от центъра на сладкиша.
Докато блата на сладкиша се пече, в касерола на слаб огън се загрява течната сметана, без да кипва и в нея се разтапят шоколадите. В случая има млечен шоколад с бадеми, няколко бонбона, тип "Морско дъно", няколко бонбона с тъмен шоколад и натрошени бадеми - т.е., заливката е много подходяща за използване на недоядени бонбони, а ако няма такива, просто се разтапят един млечен и един битер шоколади.
Опечения сладкиш се обръща в голяма чиния, хартията се отстранява и се залива още горещ, с леко охладената заливка.



Рецептата е адаптирана от тук. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.