13.08.2014 г.

Кьопоолу

Рецепти за Кьопоолу сигурно всяка домакиня си има, но това е начина, по който аз го правя.





Количество патладжани и чушки няма определено, но технологията е следната - обелвам патладжана, слагам го в купа, затворена със свежо фолио и го задушавам в микровълновата за няколко минути, докато омекне напълно. Оставям го да изстине, като, ако отдели горчива течност я изсипвам. Изстиналия патладжан кълцам с нож и премествам в купа.
Пека, обелвам и махам семките на няколко зелени чушки. Става хубаво и с повече, и с по-малко чушки...няма точна пропорция м/у патладжан и чушки. Като изстинат, ги кълцам наситно и прибавям към патладжана. 
Счуквам в хаванче със сол, няколко скилидки чесън и ги прибавям към зеленчуците. 
След това, разбърквам енергично с вилица, като в същото време сипвам малко по малко олио, докато ми хареса на вкус и на вид. Накрая добавям и ситно накълцан магданоз. 
Това е :).... не слагам никога домати и оцет в моето кьопоолу. 
Понякога го правя и с червени, печени чушки, но със зелените е класика в къщи.
Много хубаво става и с печен патладжан....тогава вкуса е по-пушен, но за сметка на това, задушения патладжан, освен, че е по-практичен за приготвяне е и по-мек на вкус.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.