7.01.2019 г.

Питка - Сръбска погачица

Една разкошна питка, която направих за пръв път за Нова година и за една седмица я повторих, което не се беше случвало...
1:1 по тази рецепта



Необходими продукти:
Около 800-900 гр. брашно
половин кубче свежа мая или 11гр. суха
половин литър прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица сол

около 80гр. разтопено масло + малко олио, ако е необходимо.

В купата на миксера за тесто, изсипвам 750-800гр. брашно. 
Отделно отмервам 1/2л. прясно мляко и го затоплям леко в микровълнова, да е топличко. Отливам малко топло мляко в чаша и разтварям маята, заедно със захарта. Обикновено не я изчаквам да шупне, просто я разтварям добре в млякото.
В брашното изсипвам солта и пускам миксера на ниска степен, да го размеси хубаво както си е сухо.
Изсипвам разтворената мая обратно в млякото и полека започвам да наливам при брашното, докато миксера меси сместа на тесто. Когато свърши всичкото мляко, оставям миксера да доомеси добре сместа и обикновено се налага да добавя още брашно, докато стане нелепнещо тесто.
Спирам миксера, изваждам тестото и го доомесвам на ръка, докато стане гладко, еластично и нелепнещо. Връщам го в купата, покривам с кърпа или капак и оставям хубаво да втаса.
Когато тестото е готово, втасало, включвам фурната да загрее на 200 градуса с вентилатор.
Втасалото тесто, разточвам леко на кръгла, дебела "кора" и с чаша или друга подходяща форма изрязвам кръгове от тестото. Всяко кръгче потапям в разтопено масло и нареждам като ветрило в тавата, със застъпване, както е показано в рецептата от линка. Останалото тесто оформям на нещо като розички, потапям от всички страни в масло и нареждам в средата на тавата.
Оставям леко да втаса пак, докато почистя миксера и плота, намазвам с разбито яйце и пека на 200гр., на по-ниско ниво във фурната.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.