22.10.2015 г.

Едра паста с пушена сьомга

Това е една комбинация от няколко рецепти, която стана неочаквано вкусна и затова я записвам, да не я забравя за следващия път ;).


Трябват ни:

1 пак. едра паста, 500гр.
150-200 гр. пушена Сьомга (идеална работа върши Сьомгата на парченца, която се продава в Метро и някои други, големи магазини)
200гр. течна сметана
2 жълтъка (може и без тях, но придават плътност и мекота на соса)
по една щипка сух чесън и салвия
около 2 суп. лъжици лимонов сок
половин връзка копър, сол и черен пипер

Приготвянето е много лесно - 
Пастата се сварява в подсолена вода, но без да се разварява. От водата, в която е вряла пастата, се запазва около 1 чаена чаша, а самата паста се отцежда в гевгир. Докато пастата е в гевгира, ползвам същата тенджера за соса, а той се прави така: Сьомгата, нарязана на ситни парченца, се запържва леко на тих огън (пуска мазнинка, затова не добавям никаква мазнина), когато си смени цвета и се позапържи леко, поръсвам със сухия чесън и салвията и изливам сметаната. Като клокне, изстисквам лимоновия сок, връщам пастата в соса, изсипвам и чашата вода от варенето, разбърквам добре, подправям с черен пипер, сол (ако е необходимо) и след няколко минути изключвам котлона, добавям жълтъците и разбърквам отново всичко много добре. Най-накрая наръсвам с наситнения копър, разбърквам пак и затварям тенджерата, да си почине малко пастата, преди сервиране ;).
Отстрани настъргвам кашкавал (или, ако има Чедър, Гауда..., разбира се, може Пармезан, но в къщи не сме му фенове). Може да се добавят и каперси по желание. И това е... :)



...следващият път, обещавам да се постарая повече със снимките ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.