Под това странно заглавие се крие един сполучлив експеримент, с налични в хладилника продукти, които могат да се променят всеки път, според настроението и желанието. Не знам как се определя тази "нещо-като пица" , "нещо-като-фокача", но това не пречи на вкуса ѝ.
За тестото: Около 700 гр. брашно 1 ч.чаша топло мляко 1 ч.чаша топла вода 1/2 ч.чаша олио 1 суп. лъжица захар 1 суп. лъжица сол 1 пак. (11гр.!) суха мая, или цяло кубче (42гр.) свежа Отгоре в случая има - заквасена сметана, с която е намазана цялата фокача, топени сиренца на слайсове, кашкавал, малко чътни от лук, бяло сирене и моцарела. Вариациите може да са всякакви, идеята е да има повече от един вид сирене. Тестото се замесва по обичайният начин - маята се разтваря в топлото мляко, добавя се водата, захарта и по-голямата част от олиото, следва брашното, което се добавя на няколко пъти и останалото олио, докато се омеси гладко, нелепнещо тесто. Тестото се меси няколко минути и се оставя да втаса, намазано с олио и покрито с кърпа, за около час. Втасалото тесто се разстила в голямата тава, върху пекарска хартия, леко намазана с олио. Отгоре се намазва със заквасена сметана и се разпределят останалите продукти. Докато се оформя фокача се загрява фурната на 200 градуса. Фокача се пече в силна фурна за 10 мин., после на 150-160 градуса, без вентилатор на ниско ниво за около 20-25 мин. и накрая, отново се засилва фурната, докато придобие желания загар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.