Една разкошна питка, която направих за пръв път за Нова година и за една седмица я повторих, което не се беше случвало... 1:1 по тази рецепта
Необходими продукти: Около 800-900 гр. брашно половин кубче свежа мая или 11гр. суха половин литър прясно мляко 1 чаена лъжичка захар 1 супена лъжица сол около 80гр. разтопено масло + малко олио, ако е необходимо. В купата на миксера за тесто, изсипвам 750-800гр. брашно. Отделно отмервам 1/2л. прясно мляко и го затоплям леко в микровълнова, да е топличко. Отливам малко топло мляко в чаша и разтварям маята, заедно със захарта. Обикновено не я изчаквам да шупне, просто я разтварям добре в млякото. В брашното изсипвам солта и пускам миксера на ниска степен, да го размеси хубаво както си е сухо. Изсипвам разтворената мая обратно в млякото и полека започвам да наливам при брашното, докато миксера меси сместа на тесто. Когато свърши всичкото мляко, оставям миксера да доомеси добре сместа и обикновено се налага да добавя още брашно, докато стане нелепнещо тесто. Спирам миксера, изваждам тестото и го доомесвам на ръка, докато стане гладко, еластично и нелепнещо. Връщам го в купата, покривам с кърпа или капак и оставям хубаво да втаса. Когато тестото е готово, втасало, включвам фурната да загрее на 200 градуса с вентилатор. Втасалото тесто, разточвам леко на кръгла, дебела "кора" и с чаша или друга подходяща форма изрязвам кръгове от тестото. Всяко кръгче потапям в разтопено масло и нареждам като ветрило в тавата, със застъпване, както е показано в рецептата от линка. Останалото тесто оформям на нещо като розички, потапям от всички страни в масло и нареждам в средата на тавата. Оставям леко да втаса пак, докато почистя миксера и плота, намазвам с разбито яйце и пека на 200гр., на по-ниско ниво във фурната.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.