Дълги години с пицата не се разбирахме много, въпреки моята любов към нея. :) Или тестото не можех да догодя точно както ми се иска, или соса не ми се отдаваше достатъчно, или прекалявах с количеството плънка. В последните години чак, нещата се поизчистиха и сега пицата е редовно на масата ни.
И така, тестата са две - 1 яйце 1 ч.чаша топла вода 2 ч.чаши брашно 1 пак суха мая (7гр.) сол, подправки някакви по желание Това е т.нар. "Бъркана пица" - тестото се бърка с лъжица, става много меко и лепкаво, рядко почти колкото кексово тесто, което се разстила в голяма тава и се действа нататък със соса и плънката...
Другото тесто е хлебно тесто, което се оставя да втаса и пълни две тави: 1 ч.чаша топла вода 1 пак. суха мая (7 гр.) 1 ч.лъжичка захар щипка сол 5 суп. лъжици олио 500 гр. брашно Сос и плънка Най-важното - спрях да ползвам доматен сос! Вместо това, намазвам с тънък слой барбекю сос. Или, евентуално - размивам малко доматено пюре с топла вода до кашица и прибавям вътре подправки. От време на време, слагам по малко кетчуп на места м/у плънката...Но най-често соса е барбекю. Напоследък основния колбас в пицата е сурово-пушен бекон, но всички останали варианти си остават валидни ;) - кренвирши, шунка, филе, и особено пушен шпек, който не оставям на парченца, а смилам на "кайма" с чопъра. Гъбите и лука са силно препоръчителни, независимо от основния колбас. Също така, моцрела, вместо кашкавал..., но сиренАта варират от бяло саламурено ( в компанията на лук и малко кетчуп), до Ементал, Гауда (особено предпочитано, защото се разтапя страхотно), Едам и др. жълти сиренА. С подправките съм крайно пестелива - обикновено само черен пипер, особено в/у бекон и гъби и евентуално шарена сол (често слагам от нея в тестото) и малко риган, но по-рядко. От опит установих също, че е по-добре да се направят две тави с различна плънка, отколкото на една тава да се прекали с плънката ;)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.