ВМЕСТО ПРЕДСТАВЯНЕ...
(Преместване във...)
Какво е добрата храна? Изкуство, начин да изразим любовта си към тези, които ще я хапват, поприще за фантазията ни, рай за спомените, наслада утвърждаваща живота, хоби, страст...списъка е дълъг. В годините на отчуждаване между хората, добрата храна е мост към съмишленици, било то и непознати или далечни, добрата храна е и цел, и средство. Изобщо - добрата храна е страшно важна и смятам, че по това спор няма. :) Добрата храна е традиция в моето семейство. Баща ми беше чудесен, потомствен кулинар и макар, че почина много отдавна, помня начина, по който се наслаждаваше на готвенето, помня как търсеше хубавия продукт, във времената на соц-а, когато това си беше цяло приключение, без да жали средства, сили и време. Помня и насладата от вкуса, разбира се. Двете ми баби също готвеха прекрасно. Самата аз готвя от 10 годишна, когато направих първите си две гозби - содени питки и тиквички с ориз :)... От тогава изтече много вода, сега готвя всеки ден за семейството си и го правя с огромно удоволствие. Междувременно започнах да събирам рецепти по папки и под-папки, започнах да снимам сготвеното, макар и без никаква претенция за добро снимане, но се оказа, че преглеждането на снимки на храна ми носи голямо удоволствие. :) И така се зароди идеята за блог - просто "тетрадка с рецепти", но вече онлайн и достъпна не само за мен. Нещата в блога са от различни източници, голяма част от тях са от прекрасните кулинарни блогове, които следя, но всяка публикувана рецепта е направена лично от мен и написана така, като аз я приготвям. Често ще има и само идеи, с ориентировъчни количества, защото са много нещата, които правя "на око". Ще има и рецепти от Стария тефтер, ще има и рецепти с малко съставки, на които съм фен...ще видим още какво друго ще има - то ще дойде с времето. Аз съм Ели и Ви пожелавам - приятни мигове тук! :)
▼
Крем-супа от сухи манатарки
...лесна и бърза. :)
40 гр. (1 малка кутийка, от Метро купувам, обикновено) сушени манатарки се накисват в купа с вряща вода и се оставят 10-тина минути да омекнат. В тенджера се кипва литър вода с едно кубче гъбен бульон , добавят се манатарките, прецедената течност, в която са киснали, 1 с.л. сушен лук, 1 ч.л. сух чесън, 1 ч.л. суха мащерка, щипка морска сол и 1 с.л. краве масло . Оставя се да поври на тих огън, 10-15 минути. Добавя се 1 пълна, супена лъжица нишесте , размито в чаша студена вода и 1 малка кутийка, течна, готварска сметана. Кипва и се оттегля от огъня.
Подправя се с прясно смлян черен пипер и по желание - копър.
Аз не знам защо чак сега установявам за съществуването на това уютно местенце.
ОтговорИзтриванеПоздравления, Ели!
Пожелавам много вдъхновение!
Илианка, много ти благодаря, мила! :)
ИзтриванеБлогчето е от 10-тина дни само, без претенции за оригиналност - направих си го, по-скоро за удобство. :)