26.07.2014 г.

Миди с ориз

Нищо особено, но понеже в къщи сме любители на мидите, да напиша все пак, как ги правя с ориз.


Обикновено взимам около килограм замразени миди (ядки). Както са замразени, ги поставям в купа, поливам с вряща вода, от което те се размразяват и отпускат леко. Изчиствам им мустачките.
В тиган запържвам голяма глава лук, нарязан на ситно и 1-2 настъргани моркова. Изсипвам при запържените зеленчуци 2 ч.чаши измит ориз. Разбърквам всичко, посолявам, наръсвам обилно с черен пипер и изсипвам в тава. Добавям мидите, поне половин връзка наситнен магданоз, поне 2 суп. л-ци наситнен девисил и 4 ч. чаши вряла вода, ако трябва и още малко мазнина и пека на фурна, до готовност на ориза.





25.07.2014 г.

Татлии

...или Чатал татласъ (или в превод - сладки на вилица :) )
От тук, с благодарности за рецептата.




Първо правя сироп от чаша и половина захар и чаша и половина вода + 1 капсула ванилия. Оставям да се охлади.

Прави се тесто от:
1 каф. чашка кисело мляко
1 каф. чашка олио
1 яйце
1 бакпулвер
брашно до меко тесто.

От тестото се точат тънки кори, нарязват се на лентички от лентичките са навиват охлювчета, които се пържат в дълбоко олио и се поставят в студения сироп. Тук е и мястото на вилицата - в края на всяка лентичка тесто, с ширина около сантиметър, се слага десертна виличка и с нейна помощ се навива охлювчето. Колкото по-тънко е разточено тестото и по-изпърженки (без да загарят) са татлийките, толкова по-вкусни стават. :)
Лентичките не бива да са много дълги...да речем, около педя.
Най-хубави са на следващия ден, или след поне 6-7 часа.





12.07.2014 г.

Пиле с ориз по "китайски"

Много вкусно! От Страрата тетрадка. Защо в кавички..., защото това е рецепта от началото на 90-те години и по никакъв начин не гарантирам, че има нещо китайско в нея :). Просто така е записана тогава, но това не пречи да е една от най-вкусните рецепти за пиле, които имам.



И така, необходимо ви е едно, цяло пиле, което се сварява в компанията на кубче бульон. Свареното пиле се обезкостява, маха се кожата, месото се накъсва на късчета. Бульона се запазва. Приготвяте си 3-4-5 скилидки, счукан чесън (количеството е на вкус, като си приготвите това ястие, ще си прецените с повече, или по-малко чесън ви допада), 1/2 ч.чаша захар, 100гр. масло и 2 ч.чаши ориз (предварително, добре измит на студена, течаща вода). И, когато всичко това е подготвено под ръка...
В тенджера, или дълбок тиган се сипва захарта и се карамелизира на слаб до умерен огън. Когато стане златисто-карамелена, се слагат едновременно маслото и чесъна. Разбърква се, докато се смеси изцяло маслото с карамела, оттегля се от котлона, добавят се пилешките късчета, разбърква се отново, да се овкусят в карамелено-маслено-чесновата паста, изсипва се всичко това в тавичка, добавя се ориза + 4 ч.чаши от бульона, евентуално щипка сол, черен пипер, разбърква се отново много добре и се пече на 180 градуса, до готовност на ориза.
На края, за разкош, може да се настърже Гауда, Едам, че и наш кашкавал отгоре (но да не е с прекалено изразен вкус, като Пармезан, например) и да се остави във фурната, докато се разтопи, но става идеално и без него.
Ястието е по-скоро сладко, затова се сервира със соев сос, от който всеки си слага на вкус.

6.07.2014 г.

Шоколадово-сметанова торта

Най-любимата на дъщеря ми :)....




Блат:
4 жълтъка от големи яйца (размер L) се разбиват с 1 ч.чаша захар, 3 суп. л-ци натурално какао, 3 суп. л-ци брашно и половин пакетче бакпулвер. Ако сместа стане суха и на бучки (което зависи от жълтъците, брашното...и изобщо- случва се), се добавя малко олио и ако още е необходимо, малко вода, докато се получи гладка, гъста, кексове смес. Към нея се прибавят с леко разбъркване 4-те белтъка, разбити на твърд сняг. Сместа се изсипва във форма за торта, с диаметър 26 см., постлана с хартия за печене. Пече се в умерена фурна, до "суха клечка". Оставя се да изстине напълно.
Когато блата е изстинал, се разбива 200мл. течна, сладкарска сметана и се изсипва на равен слой в/у блата.
Накрая, отгоре тортата се залива с Шоколадов мус:
2 шоколада (обикновено взимам един млечен и един натурален, по 100гр. всеки, проверено става с шоколади Своге) се начупват в малка тенджерка и се разтопяват на тих огън, заедно с 50 мл. прясно мляко, като се бърка непрекъснато и се внимава да не загори. Разтопената шоколадова смес се оставя да се поохлади леко и към нея се добавят 3 жълтъка. 3-те белтъка се разбиват на гъст сняг и към тях, при непрекъснато бъркане се добавя шоколадовата смес. Получава се гъст, лъскав, равномерен, шоколадов мус, който се изсипва в/у сметановия слой. 
Тортата престоява 1 нощ в хладилника и това е...



4.07.2014 г.

Банички-мъфини с фиде

От тук, с благодарности за рецептата!
Страхотни, мекички...веднага ни станаха любими в къщи.



Процедирах 1:1 с рецептата от източника - разбих си в голяма купа 3 яйца с 1 кофичка кисело мляко с 1 ч.л. сода, 1/3 чаена чаша мазнина (разтопено масло и олио), 250 гр. сирене и едно пакетче, тънко фиде на парченца (купувам от Лидъл едно в жълти пакети, което е идеално за целта). Отначало разбъркването на фидето със сместа е малко трудно, но след това фидето поема от течната смес и се разбърква без проблем. Формичките за мъфини, ги намазвам леко с по малко олио. Отделям си три кори от пакета и ги нарязвам на четвъртинки. Във всяка форма за мъфини, слагам четвърт кора, краищата остават навън, сипвам от сместа до 2/3 от обема на формата и завивам отгоре с краищата на кората. Намазвам лекичко с четката, с малко мазнина и пека на умерена фурна, както се пече баница...
Излизат ми 12 мъфина от това количество продукти.